Teijo Doornkamp's Website

Diplomacy

Vanaf 1983 tot begin jaren 90 bestond het magazine Brutus, dat in zijn beginperiode voor het belangrijkste deel gewijd was aan het bordspel Diplomacy. Zie http://www.cycloopspellen.nl/spellen/diplomacy_historie.php voor een beschrijving van deze historie.

Ik was één van de oprichters en heb tot ca 1986 bijdrages geleverd. Ik had nog een archief van de nummers 1 t/m 67. Waarschijnlijk zijn er ook daarna nog nummers uitgegeven. Ik heb mijn exemplaren van de Brutus gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld aan de nieuwe generatie Diplomacy-fanaten. Een goed idee van Jan Willem Omlo, waar ik graag aan heb meegewerkt.

Eén van de oud-redacteurs, Gerrit-Jan Hondelink, bleek nog een papieren archief met originelen van de nummer 1 t/m 54 te hebben. Omdat de Brutussen te lijden hadden onder een slechte kopieerkwaliteit en de kopieën in de loop der jaren ook niet beter waren geworden, was dit een welkom alternatief. Deze originelen heb ik gebruikt in de digitalisering en aangevuld met kopieën, daar waar de originele pagina’s zoek of later verknipt waren. Voor de digitalisering van de nummers 55 t/m 67 zijn de kopieën gebruikt. De scans zijn waar nodig digitaal opgeschoond en verbeterd en met een pdf-compressor naar een handzamer formaat teruggebracht.

Jullie kunnen de Brutussen hier vinden. Op zoek naar een specifiek artikel? Raadpleeg de index.

Verkeerde been

De Brutus-redactie schiep er genoegen in om – net als in een Diplomacy-partij – de lezers en de concurrerende blaadjes op het verkeerde been te zetten. Drie van dergelijke acties waren:

  • bij nummer 7 had de redactie zoveel kopij dat we besloten om 2 nummers tegelijkertijd uit te brengen en daarbij een ruzie tussen de 4 redactieleden voor te spiegelen. Het was vooral leuk de reacties uit de hobby te horen en met een stalen gezicht vol te houden. De ‘ruzie’ gaf ons ook de smoes om de redactie met 2 leden uit te breiden.
  • in nummer 13 startte een postale partij Diplomacy Afkes Zevental met alleen spelers die niet bestonden. De partij was een persiflage van een echte partij. Zo kreeg Rusland 4 builds in 1901 maar ‘vergat’ om te bouwen. Toen het niemand leek op te vallen dat de partij raar was, gooiden we er een schepje bovenop: alle spelers verloren hun home supplycenters en konden dus niet meer bouwen. Om de schijn van echtheid op te bouwen schreven de spelers van Afkes Zevental brieven naar de redactie, werd een relatie van mij met speelster Jordite Koopman (een anagram van mijn naam) verzonnen en participeerden de spelers daarmee in het Diplomacy-wereldje. De partij eindigde in nummer 25 met zetten waarin alle landen hun home supplies weer veroverden. Lezer Gerrit-Jan Hondelink schreef als Inspecteur Bougret een tweetal artikelen over deze hoax en werd vervolgens redacteur gemaakt.
  • een nagemaakte kopie van Je Maintiendrai 62, een concurrerend magazine.

Toegevoegd heb ik ook een persiflage van Brutus nummer 25 waarin iemand uit de toenmalige hobby wraak probeerde te nemen op de continue stroom van beledigingen van de Brutus-redactie.

Veel plezier ermee.

Teijo Doornkamp, apr 2016